Интелигентните хора нямат нужда от много приятели

Хората с висок коефициент на интелигентност стават по- нещастни, когато обкръжението им нараства

16.08.2016 | 12:37 Редактор: Луиза Божинова
Интелигентните хора нямат нужда от много приятели

Докато средностатистическият човек е по-щастлив с голям приятелски кръг, хората с висок коефициент на интелигентност имат нужда от по-тясно обкръжение, сочи ново проучване. Това ги прави щастливи, а многото хора на едно място понякога са причина за нещастието им.

Изследването е публикувано в "British Journal of Psychology" от психолога Сатоши Каназава и Норман Ли от Университета по мениджмънт в Сингапур. Те били вдъхновени да търсят отговори за това как приятелството влияе върху качеството на живот и дали е отговорно за щастието на човешкия индивид. И така експертите се разровили из купищата данни, събрани след допитване до 15 хиляди души между 18 и 28 години, откривайки интересни тенденции.

Като за начало живеещите в градовете били не така щастливи, както жителите на провинциалните райони. Изглежда напрежението в мегаполисите и големите социални центрове е по-голямо.

По-нататък данните показали, че хората са много по-удовлетворени от живота си, когато засилят социалните си взаимодействия – запознават се с нови съмишленици и създават нови контакти.

Психологът Сатоши Каназава се опитва да обясни получената информация от изследването със следната хипотеза. Той смята, че взаимовръзката между обществото и личното щастие е пряко обвързана с мисленето на древния човек, който е оцелял с лов и земеделие, живеейки в конкретно племе - малък аналог на съвременните градове.

"С увеличаването на популацията растат и ситуациите в живота, а с това и следствията”, пише експертът по еволюционна психология, цитиран от Tialoto.bg. "В миналото удовлетвореността от живота е нараствала с увеличаването броя на обществото”, което според Каназава обяснява защо някои хора се чувстват все по-добре с нарастващия брой на обкръжението им.

Но съществува и още един интересен феномен, открит от изследователите – хората с висок коефициент на интелигентност стават все по-неудовлетворени и нещастни в живота си, когато прекарват повече време с приятелите си и когато обкръжението им нараства.

"Ефектът от увеличаването гъстотата на населението влияе изключително добре на хора с нисък коефициент на интелигентност, докато за тези с високо IQ е противопоказно”, пишат изследователите. Странното тук е как по-интелигентните от нас обичат да са сами, честите приятелски сбирки ги изнервяли.

"Обяснението на това изследване е просто и не е особено  изненадващо”, пишат от The Washington Post – "Тези от нас, които разполагат с повече интелект и капацитет да го използват, по-рядко използват времето си, за да се социализират, защото са съсредоточени върху ангажименти или работа”.

Повече любопитни новини четете на Tialoto.bg