Как да бъдем по-здрави? Естествено с разходки сред природата

Времето, прекарано на открито увеличават краткосрочната памет, намалява възпаленията и дори подобрява зрението

29.06.2016 | 14:00 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Сега, когато лятото е тук, няма нищо по-добро от това да прекараме времето си навън. Ако все пак се нуждаете от малко допълнителна мотивация, помислете за това: Само 30 минути, прекарани сред природата на седмица може да намали риска от развитие на високо кръвно налягане и депресия.

Този съвет идва от ново проучване, което анализира данните на 1538 души от Бризбейн, Австралия, пише Business Insider. Изследователите попитали жителите на града какви са им навиците през седмицата, когато са сред природата и каква е физическата им активност. След това оценили психическото и физическото им здраве.

Резултатите показали, че хората, които посещават редовно зелени площи като например градските паркове, са по-малко депресирани и не са с високо кръвно налягане. Често тези хора са по-социални и по-лесно си сътрудничат с другите.

Проучването все пак не е изцяло пълно, най-вече защото участниците сами докладвали за дейностите си на открито, но все пак обобщенията са направени в съответствие с предишни изследвания на подобни въпроси.

Проучване, разпространено по-рано тази година в списание "Environment and Behavior" (букв. превод "Околна среда и поведение") показва, че и малко време прекарано сред природата - най-обикновена разходка по улица с дървета и растителност - може да намали стреса.

Според изследване от 2015 г., публикувано в бюлетина на Американската национална академия на науките хората, които се разхождат поне 90-минути сред природата имат по-малко негативни мисли, а и намалява мозъчните разстройства.

Други експерти пък обобщават, че разходките на открито увеличават краткосрочната памет, намаляват възпаленията и дори подобряват зрението.

Днес повече от половината население по света живее в градските райони като този брой, според Световната здравна организация, се очаква да се увеличи през следващите няколко десетилетия. Доказано е, че самата урбанизация увеличава вероятността за развитие на психични заболявания, въпреки че все още са неясни точните причини.

Така че, ако живеете в града, защо просто не се измъкнете за разходка в парка? В края на краищата това само ще помогне, а няма да навреди.