Доколко са безобидни е-цигари?

Тези устройства променят десетки жизнено важни гени

27.06.2016 | 16:49 Редактор: Ирина Георгиева
Доколко са безобидни е-цигари?

Пушенето на електронна цигара увеличава риска от инфекции, защото нанася вреда върху стотици гени на имунната система, предупреждава ново изследване, цитирано от The Daily Mail.

Електронните цигари изменят стотици гени, които контролират имунните клетки в горните дихателни пътища - гърлото, устата, носа и синусите, освен това не се изключват и органите, които допълнително се увреждат от цигарите.

Тютюнопушенето намалява генната експресия с 53 гени, които са важни за имунната реакция на епителните клетки - линия, която се намира в устата, гърлото и белите дробове, разкрива проучването.

В сравнение с пушенето на нормални цигари, електронните намаляват генната експресия с 358 гени, важни за имунната защита, включително и тези 53 гени.

Пушенето на електронни цигари обаче не може да се свърже с риска от образуването на болести като рак, емфизем или хронична обструктивна белодробна болест.

Въпреки това изследванията показват, че използването на устройството не е безвредно.

"Все оше не знаем какви ще са дългосрочните последици от пушенето на е-цигари върху здравето. Подозираме обаче, че последиците няма да са същите като последиците от пушенето на цигари", коментира проф. Илона Джаспърс от Университета в Северна Каролина.

Цигарите променят десетки гени в епителните клетки като линията на дихателните пътища, които са жизнено важни за имунната защита. За някои от тях се смята, че увеличават риска от бактериални инфекции, вируси и възпаление.

Проучването установява, че електронните цигари мутират същите тези гени, а и стотици по-важни за имунната защита на горните дихателни пътища.

За да се проверят какъв ефект имат върху имунната система, експертите изследвали 13 непушачи, 14 пушачи и 12 души, които използват е-цигара. Всеки от тях документирал навиците си, подготвяли урина и кръвни проби за анализ. Трябвало да се проверят нивата на никотин и биомаркери.

След около три седмици, пробите били изследвани. Изводите - пушенето на електронни цигари не е толкова лошо, колкото тютюнопушенето.

Д-р Джаспърс обобщава още, че вдишването на изгорелия тютюн и вдишването на изпарения от ароматизирани течности са коренно различни и заради това електронните цигари предизвикат различни биологични промени и играят различни роли в други респираторни проблеми.

Изследването е публикувано в The American Journal of Physiology.