Хипопотами джуджета ще радват посетителите в Столичния зоопарк

Този рядък вид животно се внася за първи път в София и в България

01.06.2016 | 12:50 Редактор: Мария Аладжова
Хипопотами джуджета ще радват посетителите в Столичния зоопарк

Двойка хипопотами джуджета (Choeropsis liberiensis) ще радват посетителите в Столичния Зоопарк. Този интересен и рядък вид животно се внася за първи път в София и в България. Животните са от италиански зоопарк и ще бъдат на временна експозиция за кратък период пред лятото в зала „Гиганти“, където живеят и индийската слоница, белия носорог и хипопотама. 

Могат да бъдат видяни във външното ограждение с басейн, отдясно на входа на залата.

Мъжкият е роден през март 2003г. в Белгия, а женската, която е много привързана към водата и прекарва повече време в басейна, е родена през януари 2005г. в Германия, обясняват от зоопарка.

Хипопотамите джуджета, наричани още либерийски или пигмейски хипопотами, са в категория „Застрашен вид“ в Световната Червена книга. Те се срещат в африканските тропически гори на Либерия, Сиера Леоне и Нигерия. Нощно-активни животни са и водят потаен, скрит живот сред джунглата. Те са предимно горски животни и не са толкова привързани към водата като големите си събратя. Хранят се с плодове, тревиста растителност и клонки, които намират в гората, а не с водна растителност. Живеят сами или на малки семейни групи. Бременността трае около 200 дена и женската обикновено ражда по едно малко.

Популацията на хипопотама джудже в природата се оценява на около 3000 индивида. Основните заплахи за вида са загуба на местообитанието, бракониерство и войните в африканските държави. В зоологически градини те се отглеждат от началото на 20-ти век и се размножават успешно.

/Снимка: Марсел Фенс/