Храни и напитки, които увеличават риска от рак на белите дробове

Проучването обхваща мъже и жени на възраст между 55 и 74 години

01.08.2025 • 08:54 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
До този извод стигнаха американски учени, след като анализираха данни от над 100 000 души.
До този извод стигнаха американски учени, след като анализираха данни от над 100 000 души.

Консумацията на ултрапреработени храни е свързана с по-висок риск от развитие на рак на белия дроб. До този извод стигнаха американски учени, след като анализираха данни от над 100 000 души.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Thorax. Проучването е част от мащабния проект PLCO и обхваща мъже и жени на възраст между 55 и 74 години.

Учените проследили хранителните им навици с особен фокус върху консумацията на ултрапреработени храни – като газирани напитки, полуфабрикати, сандвичи, бързо хранене, колбаси, сладки изделия и готови сосове.

Резултатът се оказа тревожен: тези, които консумираха най-много ултрапреработени храни (средно около 6 порции на ден), имаха 41% по-висок риск от рак на белия дроб в сравнение с тези, които ядоха най-малко (около 0,5 порции на ден).

Рискът от недребноклетъчен тип рак се увеличил с 37%, а от дребноклетъчен рак - с 44%. Авторите подчертават, че данните им все още не доказват пряка причинно-следствена връзка.

Въпросните храни са бедни на полезни вещества, съдържат излишък от сол, захар и мазнини, както и потенциално вредни съединения, образувани по време на промишлена обработка, като акролеин, който се среща и в тютюневия дим, предаде БГНЕС.

Преди това учените са доказали, че храната може да намали ефективността на лекарствата. Оказа се, че кофеинът, който се съдържа в обикновените напитки, може да отслаби ефекта на антибиотиците.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички