Опаковките и капачките са директен източник на микропластмаса в храната

Поглъщаме я в ежедневието си

18.07.2025 • 10:43 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Отварянето и затварянето на пластмасови или стъклени бутилки може да доведе до отделяне на микро и нанопластмаси в напитката.
Отварянето и затварянето на пластмасови или стъклени бутилки може да доведе до отделяне на микро и нанопластмаси в напитката.

Ново проучване показа, че отварянето и затварянето на пластмасови или стъклени бутилки може да доведе до отделяне на микро- и нанопластмаси в напитката.

Износването на капачките с времето причинява натрупване на все повече пластмасови частици, които попадат в течността.

Подобно замърсяване не се случва само при бутилките. Разкъсването на опаковки за месо, плодове и зеленчуци, както и разопаковането на сирена и деликатеси, също може да пренесе микропластмаса в храната.

Дори стъклени буркани с метални капачки, които имат вътрешно пластмасово покритие, не са изключение.

Изследването установява наличие на микро и нанопластмаси в редица храни и напитки – включително бира, рибни консерви, ориз, минерална вода, чай в пакетчета, готварска сол и безалкохолни напитки.

Според авторите това е първото доказателство, че при нормална, всекидневна употреба, пластмасовите опаковки могат да бъдат директен източник на микропластмаса в храната. Проучването е публикувано в списание "NPJ Science of Food".

Друго изследване, публикувано през септември 2024 г., установява, че над 3600 химикала могат да навлязат в храната и в крайна сметка в тялото ни по време на процесите на производство, преработка, опаковане и съхранение. Сред тях са идентифицирани поне 79 вещества, свързани с тежки здравословни проблеми като рак, генетични мутации, хормонални нарушения и увреждания на репродуктивната система.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички