Суши майсторите на Нарру са шампионите в Sushi Cup 2025, която е част от официалните квалификации за световната суши купа в Токио

Безпрецедентна победа за сушистите на Нарру, които печелят втора поредна година първите места в Sushi Cup България

25.06.2025 • 09:00 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Златомир Бойчев спечели първото място в Sushi Cup България 2025.
Златомир Бойчев спечели първото място в Sushi Cup България 2025.

Златомир Бойчев, главен сушист на ресторант Нарру Пловдив спечели първото място в Sushi Cup България 2025. Той, заедно с победителя от миналогодишното състезание Мартин Владимиров, който разработва цялостното суши меню на ресторанти Нарру, единствени ще имат право да  представляват България на световната суши купа в Токио през август тази година.

Среброто отиде при Ивайло Донов - главен сушист на Нарру Бъкстон в София, който миналата година спечели третото място. 

"Подобна безспорна победа на представители на един ресторант две години поред е прецедент в историята на суши състезанията" – коментира председателя на журито Гентаро Ямазаки, който е и главен съдия на Световната суши купа, носител на най-високите три звезди за майсторство в сушито.

"Да знаеш, че си част от отбора на най-добрите суши майстори в България е много вдъхновяващо не само за мен, но и за целия ни екип. Нарру наложи сушито в България и има голяма традиция в майсторското му приготвяне, но за нас е важно постоянно да се измерваме с най-добрите, за да ставаме още по-добри", сподели Златомир Бойчев, докато приемаше купата, връчена му от председателя на журито г-н Гентаро Ямазаки.

"Резултатите от представянето ни две поредни години са ясен знак, че не само един от нас, а  целият  екип на Нарру е на много високо ниво, което е най-важното.  Тръгваме към Токио, заредени с адреналин и хъс за победа", сподели Мартин Владимиров, който като шампион от миналата година,  беше в позиция на наблюдаващ и асистираше в организацията на състезанието.

16-те най-добри български суши майстори, сред които бяха и представители на най-популярните специализирани суши ресторанти в България, премериха сили в престижното състезание, което се проведе на 18-ти юни в София.

Уменията на суши майсторите бяха тествани в 5 кръга: техника и прецизност на рязане на зеленчуци и филетиране на риба, приготвяне на традиционно Сашими, Едо-Мае Суши и индивидуални суши сетове. Критериите за оценка включват технически умения, креативност, хигиена и безопасност и бързина.

"За  нашата традиционна японска суши култура хигиената и бързината в приготвянето на суши са в основата на майсторството и креативността и те имат най-голяма тежест в оценяването на състезателите. Златомир показа истински умения и в двете, поздравления за него и за школата на Нарру", каза маестро Гентаро Ямазаки.

Другите двама членове на журито - Алън Тан, шампион на Световното Първенство по Суши от 2015,  собственик на най-успешната верига суши ресторанти в Полша и Юлиан Константин , финалист на световното първенство по суши, 2017, собственик на верига ресторанти ‘Zen Sushi’ в Румъния – също коментираха впечатляващото място на суши майсторите на Нарру в българската суши традиция.

Другите двама членове на журито - Алън Тан, шампион на Световното Първенство по Суши от 2015,  собственик на най-успешната верига суши ресторанти в Полша и Юлиан Константин , финалист на световното първенство по суши, 2017, собственик на верига ресторанти ‘Zen Sushi’ в Румъния - също коментираха впечатляващото място на суши майсторите на Нарру в българската суши традиция.

Sushi Cup Bulgaria 2024 и 2025 се провеждат  под патронажа на World Sushi Cup и са национални квалификации за Световното Първенство по Суши в Токио, Япония. Състезанието дава шанс на най-добрите суши майстори в България да се борят за титлата ‚Най-добър суши майстор на България‘ и да представят страната ни на световната суши сцена. 


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички