Предпазни мерки за хората с диабет в горещините

Избягвайте алкохолните напитки

17.06.2024 | 22:38 Редактор: Толя Стоянова
Предпазни мерки за хората с диабет в горещините

Високите температури през летните месеци могат да повлияят негативно на здравословното състояние на хората с диабет. Още по-важно е да се знаят знаците, за които да се внимава и предпазните мерки, които трябва да се вземат. 

Топлото време може да въздейства на нивата на кръвна захар в различна насока – към хипогликемия или хипергликемия. Няколко основни съвета при по-дълъг престой на активно слънце:

Готовност за корекция на храненето или дозата инсулин

При планиране на извършване на физическа активност е препоръчително приемането на повече въглехидрати с храната или като допълнителна закуска. Хубаво е да има бързодействащи въглехидрати, като таблетки глюкоза или подсладена напитка под ръка за всеки случай.

Избягване на алкохолните напитки

Алкохолът има диуретичен ефект, така че пиенето на алкохолни напитки довежда до по-често уринира и загуба на течности.

Предпазване на глюкомерите и тест лентите далеч от слънцето

Екстремните температури могат да им повлияят, необходимо е да са възможно най-близо до нормалната стайна температура и далеч от пряка слънчева светлина, но не и в хладилник, тъй като ниските температури също могат да доведат до подвеждащи резултати. При употреба на сензор и при нужда от смяна, не бива да се нанася слънцезащитен крем върху мястото на поставяне.

Автор: Сияна Емилова

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels