Промените в климата повишават риска от инсулт

Той засяга все повече хора

27.05.2024 | 23:30 Редактор: Беатрис Младжова
Промените в климата повишават риска от инсулт

Постоянните промени в климата между необичайните горещини и студове водят до повишаване на риска от инсулт, посочи проучване, публикувано в Stroke. То  е ръководено от Harvard T. H. Chan School of Public Health. Изследователите установяват, че връзката между екстремните температури и смъртността от инсулт е по-силна в страните с ниски доходи, отколкото в страните с високи доходи.

Инсултът вече е значителен здравословен проблем, който засяга все повече хора. Той представлява нарушение на кръвоснабдяването на мозъка, което води до необратимо увреждане на част от него. Това е третата водеща причина за инвалидност в световен мащаб и една от водещите причини за смърт. Най-честите симптоми включват остри неврологични признаци и по-рядко изменения в съзнанието при засегнат мозъчен ствол.

Данните от проучването сочат, че на всеки 1000 смъртни случая от инсулт, около 11 се дължат на екстремно студени или горещи дни. При проучването също така се установява, че в страните с ниски доходи има по-голяма смъртност от хеморагичен инсулт за разлика от страните с по-високи доходи.

Четете повече в puls.bg.

Автор: Кристина Абаджиева

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Pexels