Витамини, които трябва да приемаме за здравето на очите

Храната е важна за нашето зрение

25.05.2024 | 20:14 Редактор: Деси Николова
Витамини, които трябва да приемаме за здравето на очите

Когато говорим за хранене и здраве, често се съсредоточаваме върху очевидни ползи, които можем да оценим, като поддържане на идеално тегло или намаляване на кръвното налягане. Тези стандартни подобрения на здравето са лесни за разпознаване, но също така е вярно, че правилният избор на храна може да предложи по-малко очевидни ползи, като например да помогне за запазване на качеството на нашето зрение във всички възрасти.

Мона Калем, офталмолог в Wilmer Eye Institute, Johns Hopkins Medicine, има някои препоръки относно храните и хранителните вещества, които да включите в диетата си, ако сте загрижени за здравето на очите.

Витамини за здравето на очите

Антиоксидантите – хранителни вещества, които премахват потенциално вредните окислителни агенти от тялото – играят критична роля за здравето на очите ни. Окисляването е сред причините за стареенето и смъртта на клетките. Антиоксидантите забавят този процес по различни начини. Всички витамини А, С и Е попадат в тази категория хранителни вещества.

Витамин А

Витамин А, известен още като ретинол, произвежда пигментите в ретината на очите. По-важното е, че това е жизненоважно хранително вещество за фоторецепторите в очите ви, които определят качеството на зрението при условия на слаба светлина. Витамин А присъства само в животински продукти, но тялото ви може да преобразува някои растителни хранителни вещества във витамин А.

Витамин C

Витамин С (аскорбинова киселина) е добре познато хранително вещество, което е силно концентрирано във вътреочната течност. Смята се, че е ключов антиоксидант за предотвратяване на свързаната с възрастта катаракта. Вашето тяло не може да произвежда това хранително вещество само, но то може лесно да се намери в няколко вида плодове и зеленчуци.

Витамин Е

За разлика от витамините А и С, които са отделни съединения, витамин Е е група от съединения, наречени токофероли и токотриеноли. Тези съединения косвено облагодетелстват очите, като предпазват критичните мастни киселини от окисляване. Дефицитът на витамин Е е доста рядък, но ако е проблем, можете да си набавите витамина от няколко храни.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Pixabay