Перо от изчезнал вид птица постави световен рекорд - купиха го за над $28 хил.

За последно птицата е забелязана официално през 1907 г.

22.05.2024 | 16:03 Редактор: Деси Николова
Перо от изчезнал вид птица постави световен рекорд - купиха го за над $28 хил.

Перо от изчезнал вид новозеландска птица постави световен рекорд, след като беше продадено на търг за 28 417 долара, съобщи BBC.

Първоначално се е очаквало перото от птицата Хуя да донесе до 3000 долара, но по време на аукциона цената е надвишила предишната подобна продажба с 450%, посочват от аукционна къща Webb’s.

Птицата Хуя е била свещена за маорите – коренното население на Нова Зеландия. Перата им често са носени като украшения от вождовете и техните семейства, използвани са като дарове или за търговия.

За последно птицата е забелязана официално през 1907 г., но по непотвърдени данни е виждана и 20-30 години след това по данни на Музея на Нова Зеландия.

Перото, продадено в понеделник, е "в прекрасно състояние", заяви Лия Морис, ръководител на отдела за декоративно изкуство в аукционната къща, цитирана от BBC. Перото е запазило лъскавината си и по него не е имало поражения от насекоми. Аукционната къща е поставила артикула зад стъкло с UV защита и архивна хартия, за да има дълъг живот.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pexels