Захарен диабет - причини за възникване и възможни усложнения

Засяга хора от всички възрасти

20.05.2024 | 18:31 Редактор: Толя Стоянова
Захарен диабет - причини за възникване и възможни усложнения

Диабетът възниква, когато захарта в кръвта (глюкозата) е твърде висока. Развива се, когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или когато клетките на тялото не реагират правилно на ефектите на инсулина. Диабетът засяга хора от всички възрасти. Повечето форми на диабет са хронични (през целия живот) и всички форми се контролират с лекарства и промени в начина на живот.

Инсулинът и глюкагонът контролират нивата на кръвна захар. Глюкагонът се освобождава, за да предотврати твърде ниски нива на глюкоза в кръвта (хипогликемия), а инсулинът се освобождава, за да намали нивата на глюкоза в кръвта.

Глюкозата (захарта) идва главно от въглехидратите в храната и напитките. Това е основният източник на енергия за тялото. Кръвта пренася глюкоза до всички клетки, за да я използва като енергия.

Когато глюкозата е в кръвта, тя се нуждае от помощ, за да достигне крайната си дестинация и да бъде усвоена от клетките. Тази помощ идва от инсулин, хормонът произведен от клетките на панкреаса. Ако той не произвежда достатъчно инсулин или тялото не го използва правилно, глюкозата се натрупва в кръвта, причинявайки висока кръвна захар (хипергликемия). С течение на времето наличието на постоянно висока кръвна захар може да причини здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, увреждане на нервите и проблеми с очите.

Диабетът е социално значимо заболяване. Диабет тип 2 е най-често срещаната форма, представляваща 90% до 95% от всички случаи на диабет. Около 537 милиона възрастни по света имат диабет. Експертите прогнозират, че този брой ще нарасне до 643 милиона до 2030 г. и 783 милиона до 2045 г.

Автор: Сияна Емилова

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels