Особеностите в различните възрастови групи при боледуване от коклюш

След контакт с болен започва инкубационен период, който може да продължи от 3 дни до около 2 седмици

03.05.2024 | 21:13 Редактор: Деси Николова
Особеностите в различните възрастови групи при боледуване от коклюш

Коклюшът представлява силно заразно остро инфекциозно заболяване, което се причинява от пръчковидната gram (-) бактерия Bordetella pertussis, по-рядко от B.parapertussis. B.pertussis се разпространява по въздушно-капков път, чрез контакт със заразени аерозоли (при кихане и кашляне). Бактериите се прикрепят към респираторния епител и започват да се размножават, като колонизират първоначално назофаринкса и постепенно обхващат долните отдели на дихателните пътища, включително бронхите и бронхиолите.

Коклюшът е изключително заразен, като заболяването се развива при 80-90% от контактните лица без имунитет. Особеното при него е, че се нуждае от специфична среда за изолирането. Когато попадне в организма започва да произвежда редица биологично активни субстанции, сред които са:

  • Пертусис токсин;
  • Филаментозен хемаглутинин;
  • Аглутиногени;
  • Аденилат циклаза;
  • Пертактин;
  • Трахеален цитотоксин.

След контакт с болен започва инкубационен период, който може да продължи от 3 дни до около 2 седмици. След което в рамките на следващите 6 седмици започват да се разгръщат постепенно клиничните прояви. Коклюшът преминава през 3 фази, всяка от които продължават около 1-2 седмици:

Първата е катаралният период – тя изключително много наподобява обичайните респираторни инфекции. Децата са катарални – често кихат, имат хрема, запушен нос, конюнктивит и може да има сълзене от очите. Именно в тази фаза, са най-заразни и причинителя се разпространява най-активно.

При преглед в катаралния период, не се установяват специфични отклонения. Типично за катаралния период е, че температурата обичайно е нормална или леко повишена(до субфебрилна).

Пароксизмална фаза – след около седмица и половина, се появява интензивна кашлица, която настъпва на пристъпи, с продължителност по няколко минути. В края на всяко изкашляне се чува много специфичен високочестотен звук при вдишване – реприз. Той може да звучи като кукуригане и е резултат от локалния оток на горни дихателни пътища. 

Четете повече в puls.bg

Автор на статията: д-р Маргарита Желева

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Pixabay