Тайната на перфектния козунак за Великден по стара рецепта от Балканци

Жените в селото замесват по рецепти от майки и баби

03.05.2024 | 13:47 Редактор: Беатрис Младжова

На Разпети петък постът е изключително строг. Някои спазват канона изцяло и пият само вода. В неделя, на Великден, когато християнският свят ще ликува заради Възкресението, трапезата ще бъде пълна. И на нея задължително трябва да има козунак.

Тайната на превъзходния му вкус е в замесването, казват сръчните баби във великотърновското село Балканци. От незапомнени времена в селото замесват по рецепти на майки и баби козунаци и рула с богата плънка. 

"Традиционното е, че при нас винаги има козуначено руло с много богата плънка, от два-три вида сладко - ягоди, смокини, канела, орехи, локум, стафиди, сусам. Отделно си замесваме само с локум козунак, отделно има един с плънка от белтък, орех, захар", разкри председателят на НЧ "Надежда" в с. Балканци Даринка Бонкова.

След като домакините ударят тестото 100 пъти, те го оставят да втасва.

В Балканци изпечени козунаци и червени яйца носят в църквата в пасхалната съботна нощ, където се осветяват и се раздават в нощта на Великден.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Вижте повече в репортажа.