Кога кърмачетата могат да започнат да пият вода?

Предлагайки вода на бебетата, вие ги излагате на повишен риск от диария и недохранване, твърди СЗО

01.05.2024 | 14:08 Редактор: Деси Николова
Кога кърмачетата могат да започнат да пият вода?

Според последните препоръки на Световната здравна организация (СЗО) за първите шест месеца, бебето следва да получава всички необходими течности единствено и само от кърма или адаптирано мляко до момента на захранване. Дори след началото на захранването приемът на кърма (или формула) остава водещ източник на вода.

СЗО казва "Предлагайки вода на бебетата вие ги излагате на повишен риск от диария и недохранване". Това е така, защото предлагайки вода, с несигурен произход, съществува риск от развитие на стомашно-чревна инфекция. Това е особено важно да се има предвид, при деца, които се отглеждат в лоши социално-битови условия и нямат достъп до питейна вода.

От друга страна, предлагането на вода, вместо кърмене особено в първия месец след раждането, може да намали честотата на кърмене. Съответно, бебето ще приема по-малко количество кърма, а тя е основен източник на хранителни вещества, което може да доведе недохранване. Предлагането на вода, вместо кърмене намалява броя на храненията, а това понижава количеството на кърмата от майката.

Кърмачетата изключително предпочитат кърмата или съответната формула, с която се хранят пред обикновената вода. Разполагат с механизми за саморегулация и добре контролират количествата течности, които приемат. Кърмата е най-балансираният източник на хранителни вещества и вода за бебето, съдържа над 80% вода (около 85-87%), както и мазнини, белтъчини и въглехидрати. Затова не се препоръчва предлагането на подсладена или овкусена вода или чайове със захар, освен по изрична медицинска препоръка.

В първите дни след раждането новороденото претърпява физиологичен спад в телесното тегло, до 7%, от телесната маса при раждане. В следващите дни следва период на възстановяване на теглото при раждането и бурно наддаване, в интервала от 140 до 200 грама на седмица (за първите 3 месеца). Според проучвания децата, които не приемат вода, а се хранят изцяло на гърда или със съответната формула, по-бързо възстановяват теглото при раждане и естествено, отбелязват по-добър растеж в последващите седмици.

Четете повече в puls.bg

Автор на статията: д-р Маргарита Желева

Снимка: Pixabay