Прекаляването с тренировките влияе негативно на имунитета

Синдромът на претрениране засяга най-често бегачи, футболисти, баскетболисти

29.04.2024 | 09:07 Редактор: Елеонора Танева
Прекаляването с тренировките влияе негативно на имунитета

Твърде натоварващите тренировки и състезания могат не само да доведат до чувство на умора и мускулна треска. 

Синдромът на претрениране възниква, когато спортистът тренира интензивно, но представянето му се влошава. Един от признаците на този синдром е потисната имунна функция с повишена честота на инфекция на горните дихателни пътища. Най-високи нива на податливост на различни респираторни причинители е налице между 3 и 72 часа след състезанието. Засегнати в в различни периоди на тяхната състезателна кариера са до 60% от участващите в маратони, 50% от футболистите и 33% от баскетболистите.

Хроничното изтощително трениране, независимо дали без почивки или с твърде кратки почивки между отделните интензивни тренировки, води до дисбаланс между количествата на Th1 лимфоцити и Th2 лимфоцити, като започват да преобладават вторият тип.

От своя страна преобладаването на Th2 лимфоцитите води до клетъчна имуносупресия, повишена чувствителност към инфекции, възпаление, признаци и симптоми на претрениране.

За разлика от това умерените тренировки, без да се излиза от праговите нива на поносимост и възможност за натоварване, водят до подобряване баланса между двата класа лимфоцити, водещо до подобряване на имунната защита.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: pixabay