Креатинът доставя енергия на мускулите - в кои храни се среща

Подходящ е за активни спортисти

28.04.2024 | 12:00 Редактор: Беатрис Младжова
Креатинът доставя енергия на мускулите - в кои храни се среща

Има толкова много ползи от креатина за жените – особено за тези над 40 години и тези, които са в менопауза. Но освен ако не сте прекарали време в професионални спортни и бодибилдинг пространства или сте проучвали фитнес добавки онлайн, няма да бъдете обвинявани, че никога не сте чували за креатин.

Креатинът е съединение, което се среща естествено в мускулите, мозъка и червата и се състои от три аминокиселини (L-аргинин, глицин и L-метионин). Основната му роля е да доставя енергия на мускулите, когато вдигаме тежки предмети и извършваме високоинтензивна дейност.

Можете да намерите креатин в много обичайни хран, особено животински продукти като месо и риба, но вероятно никога няма да успеете да достигнете количеството, налично в добавките с креатин, поради което толкова много хора го приемат.

Казано по-просто, креатинът помага да поддържаме непрекъснато снабдяване с енергия на нашите мускули по време на интензивни упражнения и вдигане на тежести – но за да разберем как работи на по-дълбоко ниво, трябва да се задълбочим в това как тялото ни произвежда енергия.

Креатинът е подходящ за повечето възрастни, които редовно спортуват. Изследвания от няколко институции, включително тези от Университета на Северна Каролина, казват, че е най-ефективен за жени, които се занимават с упражнения с висока интензивност за кратко време или повтарящи се серии от упражнения с висока интензивност с по-кратки периоди на почивка. Това означава силови тренировки за жени във всички форми от тренировки с дъмбели за начинаещи до вдигане на тежести, спринтове на бягаща пътека, повторения на хълмове и HIIT тренировки.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels