Добре познати храни срещу възпаления в тялото

Важно е да приемаме плодове и зеленчуци

26.04.2024 | 10:28 Редактор: Беатрис Младжова
Добре познати храни срещу възпаления в тялото

Храни като колбаси, рафинирани въглехидрати, тестени и сладки изделия, трансмазнини, подсладени напитки могат да доведат до редица възпаления в тялото. Хубавото е, че има противовъзпалителни храни, с които можем да обогатим менюто си, намалявайки консумацията на гореизброените. Това са някои храни, които намаляват възпаленията:

Боб

Храните, които са богати на фибри, като боб и бобови култури, предотвратяват скокове на кръвната захар, които карат организма да свръхпроизвежда свободни радикали, които предизвикват възпаления.

Авокадо

Вкусното авокадо е много богато на противовъзпалителни антиоксиданти като каротеноиди, както и на важни за сърцето мононенаситени мазнини и витамини А и Е, които се борят със свободните радикали.

Сладки картофи

Този вид картофи са с високо съдържание на полифеноли, които са антиоксиданти. За тях е известно, че могат да намалят риска от възпалителни увреждания, причинени от свободните радикали.

Цитрусови плодове

Те ни осигуряват полифеноли и флаванони, които могат да укрепят имунната система и да предотвратят възпалението в тялото.

Листни зеленчуци

Те са богати на каротеноиди и витамини А, С, Е и К. Според западни проучвания, консумацията на няколко порции седмично от тези зеленчуци може да намали риска от рак на стомаха, гърдата и кожата, както и да намали риска от сърдечни заболявания.

Ядки

Консумацията на ядки ни осигурява протеини, които помагат да се поддържат стабилни нивата на кръвната захар, предотвратявайки отделянето на излишен инсулин и образуването на свободни радикали.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay