Как да увеличим издръжливостта на тялото при тренировка?

Някои спортове са от значение

25.04.2024 | 21:03 Редактор: Беатрис Младжова
Как да увеличим издръжливостта на тялото при тренировка?

Тренировките са важни за поддържането на добра форма. Но те са свързани и с издръжливостта на тялото ни. Това е способността на тялото да поддържа физическа активност, докато мускулите се изтощят. С подобрена издръжливост може да се поддържа активността за продължително време. Подобрената издръжливост идва от предизвикани от упражнения подобрения в следните системи: мускулна, сърдечно-съдова (сърце и кръвоносни съдове) и белодробна (бели дробове).

Въпреки че както мускулната, така и нервната система участват в нормалното функциониране на мускулите, физиологията на мускулните клетки причинява умора. С други думи, мускулната умора не е свързана с умората на мозъка, а с липсата на достатъчно енергия за свиване на самите мускулни клетки.

Сърдечно-съдова умора се случва, когато сърцето, кръвоносните съдове и белите дробове не могат да осигурят необходимия кислород на мускулните клетки. В резултат на това дишаме по-бързо, за да позволим на повече кислород в системата.

За подобряване на сърдечно-съдовата издръжливост, трябва да се тренират спортове като ски, плуване, водна аеробика, аеробика, ходене и бягане.

За подобряване на мускулната издръжливост е необходима тренировка със съпротивление - но тя трябва да се прави постепенно. Най-често срещаната форма на тренировка със съпротивление включва използването на свободни тежести или машини с тежести.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay