Езеро от лава на спътник на Юпитер: Учени от НАСА с кадри на феномена

Мисията Juno направи много близки прелети около Йо миналата година

25.04.2024 | 14:11 Редактор: Беатрис Младжова
Езеро от лава на спътник на Юпитер: Учени от НАСА с кадри на феномена

От НАСА показаха кадри на езеро от лава на луната на Юпитер - Йо. Анимацията е създадена от данни, събрани по време на последните прелети на космическия обект.

"Учените от мисията Juno на НАСА до Юпитер превърнаха данните, събрани по време на две скорошни прелитания около Йо, в анимация, която подчертава две драматични характеристики на луната на Юпитер: планина и почти гладко като стъкло езеро от охлаждаща се лава", се казва в съобщението на официалния уебсайт на Американската космическа агенция.

Мисията Juno на НАСА направи много близки прелети около Йо през декември 2023 г. и февруари 2024 г. След това стигна до разстояние от около 1500 км от повърхността на спътника на Юпитер, предаде "Фокус".

"Йо просто е осеян с вулкани и ние хванахме няколко от тях в действие. Получихме също страхотни снимки в близък план и други данни от 200-километровото езеро от лава Локи Патера. Има невероятни детайли, които показват тези луди острови в средата на потенциално магмено езеро, заобиколени от гореща лава. Огледалното отражение на езерото, което нашите инструменти уловиха, предполага, че част от повърхността на Йо е гладка като стъкло", заяви Скот Болтън, главен изследовател на мисията Juno на НАСА.

Снимка: БГНЕС