ЧРД на Лили Иванова! Учи за акушерка, но пленява с музиката си поколения българи

Иконата на българската естрада е тренирала и художествена гимнастика

24.04.2024 | 14:23 Редактор: Елеонора Танева
ЧРД на Лили Иванова! Учи за акушерка, но пленява с музиката си поколения българи

Рожден ден празнува днес примата на българската естрада Лили Иванова. Тя е навърши 85 години. Иконата на родната естрада е родена на 24 април 1939 година в град Кубрат. Тя носи името на починалата си по-голяма сестра Лиляна. В 4-5-и клас тя проявява интерес да се научи да свири на пиано. Лили тръгва на уроци, но успява да вземе само два урока, тъй като учителят ѝ умира.

Малко по-късно тя започва да пее в училищния хор, където пеят всички деца.

Въпреки хубавия си глас тя смята това просто за част от обучението и не се замисля да се занимава с музика. Наред с това още от първо отделение тя тренира художествена гимнастика, като дори печели златен медал на Републиканското първенство в Русе през 1952 г., пише "Фокус".

Няколко години по-късно, през 1956 година, Лили пристига в град Сталин (както се нарича Варна по онова време). Тя започва да учи в Медицинския техникум за медицински сестри и акушерки - престижна за времето си професия, а и техникумът е недалеч от Кубрат.

Бъдещата звезда на България, живее в квартира, намираща се на ул. "Шипка“, срещу тогавашното кино "Република“, а не в общежитие.

Снимки: БГНЕС