Лешниците предпазват от рак и диабет, намаляват холестерола

Богати са на антиоксиданти

24.04.2024 | 14:00 Редактор: Толя Стоянова
Лешниците предпазват от рак и диабет, намаляват холестерола

Лешниците са много полезни - богати са на витамин Е, здравословни мазнини, протеин и диетични фибри. Могат да помогнат за намаляване на теглото, нивата на холестерола и възпалението, както и да подобрят инсулиновата резистентност. Богат източник са на диетични фибри, които помагат за редовните движения на червата и предотвратяване на запек. Жените на възраст 31-50 години трябва да консумират около 25,2 г диетични фибри на ден, а мъжете - около 30,8 г. Порция от 28 г лешници съдържа около 2,7 г диетични фибри.

Лешниците са богати на антиоксиданти, които предпазват клетките от окислително увреждане, като намаляват въздействието на свободните радикали. Сред тези антиоксиданти е и витамин Е, който се свързва с предпазването на тялото от различни видове клетъчни увреждания, включително тези, свързани с рак, според някои изследвания.

Хапването на лешници може да помогне за намаляване на холестерола. Доказано е, че богатата на лешници диета намалява нивата на лошия LDL холестерол, което е свързано с повишен риск от сърдечни проблеми. Лешниците могат да намалят нивата на вредните липиди, без да увеличават телесното тегло. Това е важно, тъй като повишената консумация на калорични ядки може да бъде свързана с опасения за наддаване на тегло.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels