Синдром на хроничната умора - фактори и симптоми

Миалгичният енцефаломиелит е причина за голяма част от случаите на депресия

19.04.2024 | 23:00 Редактор: Толя Стоянова
Синдром на хроничната умора - фактори и симптоми

Миалгичният енцефаломиелит, наричан още синдром на хроничната умора, е заболяване с широк спектър от симптоми, което може да бъде с голяма продължителност. Най-честото проявление е много силна умора, която не се повлиява от почивка или друг тип терапия и се влошава след физическа активност или умствено натоварване. 

Синдромът на хроничната умора засяга приблизително 836 000 до 2,5 милиона души в Европа. Около 90% от хората, които изпитват синдром на хроничната умора, не получават диагноза, въпреки че живеят с това състояние. Основните бариери, които пречат на хората да бъдат диагностицирани, са достъпът до здравеопазване и осведомеността за състоянието.

Изследванията показват, че може да има няколко фактора, които могат да доведат до синдром на хронична умора и това са:

  • Ниско артериално налягане;
  • Инфекция;
  • Промени в имунната система (начина, по който тялото реагира на стрес или инфекция);
  • Промени в начина, по който тялото произвежда и използва енергия.
  • За някои хора умората, свързана със синдрома на хроничната умора, прави ежедневните дейности много трудни или дори невъзможни. 

Миалгичният енцефаломиелит е причина за голяма част от случаите на депресия.

Състоянието се диагностицира след физически преглед и оценка на психичното здраве. Няма специфичен тест за диагностициране на хронична умора, но тестовете (като изследване на кръв и урина) помагат на диагностициращия лекар да търси възможни причини и да изключи състояния с подобни симптоми.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay