60 дни в леглото за €18 000 - аерокосмически център търси участници в тестове

Учени ще наблюдават какво се случва с тялото на човек, когато то е в положение, близко до това на астронавтите

17.04.2024 | 22:03 Редактор: Вяра Димова
60 дни в леглото за €18 000 - аерокосмически център търси участници в тестове

За изследователския проект съобщи Германският аерокосмически център DLR на своя сайт. За осъществяването му центърът се нуждае от "наземни астронавти" - участници в тестове, готови да прекарат 60 дни в леглото, без прекъсване.

На пръв поглед звучи като добра идея: два месеца без будилник и без да се налага да бързате за някъде. Дори още по-добре: два месеца, през които не трябва да правите абсолютно нищо.

Това обаче не е чак толкова просто. Леглото ще е под наклон от шест градуса, от което следва, че главата ще бъде под нивото на краката - и то през цялото време. В това положение на тялото към главата ще има прилив на течности, а вътрешните системи на организма ще трябва да се реорганизират. Освен това, ще се промени натоварването на мускулите.

Учените ще наблюдават какво се случва с човешкото тяло, когато то е в положение, близко до това на истинските астронавти. Изследването се провежда, за да няма изненади по време на космически мисии. Така  астронавтите ще знаят по-добре как правилно да се подготвят за дълги полети, пише DW.

Изследвания като това се провеждат от 1980 години. Първата група ще "легне" през септември 2024 година, а следващата - през април 2025. Всеки от участниците ще получи възнаграждение в размер на 18 000 евро.

Снимка: архив, БГНЕС