91% от българите са запознати с хомеопатията - кога я прилагат?

Тя се използва в 100 страни

17.04.2024 | 21:54 Редактор: Беатрис Младжова
91% от българите са запознати с хомеопатията - кога я прилагат?

Световната седмица на хомеопатията се провежда всяка година през април в над 45 държави от цял свят. Ето как възприемат алтернативния метод на лечение пациентите от различни точки на земното кълбо и кои са най-големите привърженици на този тип терапия. 

Хомеопатията се използва в 100 страникато над 200 милиона души по света редовно прибягват към хомеопатичното лечение в търсене на терапевтичен подход без странични ефекти и лекарства с натурални съставки. Като плюсове потребителите на хомеопатията изтъкват, че успоредно с облекчаването на здравословните оплаквания се подпомагат функциите на организма, подкрепя се имунитетът, не се натоварва токсично тялото и няма риск от привикване и зависимост или от алергизиране.

Тя се практикува в 40 европейски страни, като около 29% от населението на ЕС се доверява на хомеопатията - 79% от французите, 60% от германците, 57% от италианците, 47% от испанците и 42% от австрийците са използвали хомеопатични лекарства в даден момент от живота си. 

Какво мислят българите за хомеопатията? 91% са запознати с този метод на лечение, а 65% са използвали поне веднъж хомеопатия през живота си. 88% са доволни от резултатите от хомеопатичната терапия. Харесват я, тъй като търсят безвредно лечение. Най-често я прилагат като алтернатива на конвенционалната медицина при ежедневни неразположения (настинка, болки в мускулите и др.), 38% я използват в лечението на хронични заболявания (алергии, екзема, рецидивиращ бронхит, синузит и др.), а 32% я включват в грижата за децата си.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay