Как да преминем от зимното към пролетното хранене?

Включете леки протеини 

17.04.2024 | 07:40 Редактор: Деси Николова
Как да преминем от зимното към пролетното хранене?

Ако сте почитатели на кулинарни шоупрограми, със сигурност сте чували израза "сезонно хранене". Това е може би един от най-добрите начини да се храните, особено ако го съобразите с географската ширина, на която живеете. Така че следващият път, когато се чудите каква нова диета да започнете, опитайте нещо различно. В следващите редове ще ви споделим как да направите преход от тежките трапези към пролетта.

Наблегнете на пресните продукти

Наблегнете на плодовете и зеленчуците, които са в сезона. Те са не само по-свежи и по-хранителни, но и по-щадящи околната среда, ако са с местен произход.

Включете леки протеини 

Преминете от тежки меса към по-леки източници на протеини като риба, пиле или растителни протеини като леща и нахут.

Улеснете храносмилането 

Билки като магарешки трън, артишок, глухарче и болдо са известни със своята подпомагаща червата активност. Те помагат за разграждането на мазнините, неутрализират въглехидратите и намаляват подуването след хранене. Можете да помислите и за комбинирана билкова добавка, която подпомага храносмилането.

Намалете "тежките" въглехидрати

Намалете някои от по-тежките въглехидрати като хляб и паста. Вместо тях, изберете по-леки алтернативи като киноа, кафяв ориз или варен ечемик.

Хидратацията е ключова

С покачването на температурите приемането на достатъчно течности става все по-важно. Включването на билкови чайове и изворна вода може да добави разнообразие към вашите навици за хидратация.

Заложете на детокса

Пролетта е чудесно време за поддържане на вашите храносмилателни органи. Включете в грижата за себе си течни пребиотици с високо съдържание на калий и млечна киселина.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay