Спортът след 18 ч. има най-големи ползи за здравето

Подобрява се инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкоза в мускулите

16.04.2024 | 21:31 Редактор: Вяра Димова
Спортът след 18 ч. има най-големи ползи за здравето

Физическата активност вечер в дългосрочен план би могла да бъде от допълнителна помощ за хората с наднормено тегло, що се отнася до намаляването на риска от заболявания.

В публикация в сп. "Diabetes Care" се твърди, че спортът след 6 ч. вечерта води до 36% намален риск от сърдечно-съдови заболявания и 24% по-нисък риск от микросъдови усложнения.

Учените от университета в Сидни, Австралия, анализират данни на над 30 хиляди души, взети от базата данни UK Biobank, като се фокусират върху случаите на затлъстяване - индекс на телесната маса над 30. Те проследяват ефектите от умерена до интензивна физическа активност в рамките на 8 години при тях. 

Включените в проучването са били разделени на групи в зависимост от времето, в което спортуват – между 6 часа сутринта и 12 на обяд, между 12 часа и 18 часа и между 18 и 24 часа.

В сравнение с контролна група, в която не се спортува, всяка демонстрира подобрения в здравето – спортуващите сутрин имат 33% по-нисък смъртен риск от групата със заседнал начин на живот, докато спортуващите следобед – 40%.

При спортуващите вечер обаче рискът става 61% по-нисък. При хората с диабет тип 2 също се констатира по-големи ползи от вечерното спортуване, като авторите на проучването твърдят, че при тях предимствата са по-ясно изразени.

Спортът вечер действа за директно намаляване на кръвната захар, чиито нива са естествено повишени вечерта, особено при страдащи от диабет. По време на тренировка се подобрява инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкоза в мускулите.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay