Геният Кавали - човекът, който съживи денима и промени модата завинаги

За първи път той пробива в Сен Тропе

16.04.2024 | 13:46 Редактор: Искра Ангелова
Геният Кавали - човекът, който съживи денима и промени модата завинаги

В края на миналата седмица светът на модата беше покосен от тъжната новина за смъртта на Роберто Кавали. Известният италиански дизайнер почина на 83 години в дома си във Флоренция, а съобщението бе направено от екипа му в социалните мрежи.

"Живот, живян с любов. С огромна тъга днес съобщаваме, че казваме последно сбогом на нашия основател - Роберто Кавали. От тихото начало във Флоренция, Роберто успя да се превърне в световноизвестно име, което бе обичано и уважавано от всички. Естествено талантлив и креативен, Роберто вярваше, че всеки може да открие и да отгледа артиста в себе си. Наследството на Роберто Кавали ще продължава да живее чрез неговата креативност, любов към природата и чрез неговото семейство, което той ценеше“, гласи официалното съобщение на страницата на едноименната марка на Кавали.

В описанието под текста Фаусто Пуглиси, креативният директор на Roberto Cavalli, сподели своята почит към покойната модна икона.

"Скъпи Роберто, може вече да не си физически с нас, но знам, че ще усещам духа ти с мен винаги. За мен беше огромна чест да работя с теб и да създавам за марката, която ти основа с толкова стил и визионерски поглед. Почивай в мир, ще ни липсваш и знай, че си обичан от толкова много, че името ти ще продължава да живее, да бъде източник на вдъхновение за другите, особено за мен“, написа Пуглиси.

Според италианската новинарска агенция ANSA, Кавали е починал на 12 април в дома си във Флоренция след болест

Роберто Кавали отдавна е известен с любовта си към щампите и представя първата си едноименна колекция през 70-те години. За първи път той пробива в Сен Тропе, намирайки фенове в знаменитости като Бриджит Бардо и София Лорен. Склонността му към всичко прекомерно прави стила му перфектен за мястото. Тогава от New York Times пишат, че Кавали е известен само в Европа и тепърва му предстои пробив в световната мода.

Но когато той съживява деним индустрията през 90-те години, всичко се променя. Кавали е един от първите, които сложиха тъкан от ликра в дънките, правейки ги тесни и секси. Известно е, че Наоми Кембъл носи подобен чифт по време на едно от ревютата му през 1993 година, изстрелвайки тенденцията до върха на модния бизнес. Изведнъж Кавали успява и всички знаят името му. И всички искат да са облечени от него.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС