Овесените ядки са много полезни, но крият капани, ако прекалим с консумацията им

В някои случаи се превръщат в истинска калорийна бомба

15.04.2024 | 08:09 Редактор: Тодор Петров
Овесените ядки са много полезни, но крият капани, ако прекалим с консумацията им

Овесените ядки са една от най-здравословните закуски, които можете да изберете. Те са изключително богати на фибри, сложни въглехидрати, протеини, витамини, минерали и антиоксиданти. 

Благодарение на тях обогатявате тялото си с витамини от група В, фолиева киселина, витамин Е, витамин С, К. Тази култура притежава свойството да балансира кръвната захар, холестерола, да подобрява сърдечносъдовата функция и да намалява риска от сърдечносъдови заболявания. 

Изобилието от фибри в овесените ядки допринася за подобряване и на храносмилателната функция и метаболизма. Овесените ядки стимулират работата и движенията на червата, спомагат за редовното изхождане, намаляват подуването, тежестта, газовете. 

А най-хубавото е, че дават много енергия и дълготрайна ситост, които ви предпазват от преяждане с вредни храни. Заради тези причини овесените ядки са един от най-добрите избори, които бихте могли да направите за здравето и фигурата си. 

Но фигурата ви може да пострада, ако прекалявате с овесените ядки. Въпреки всичките фантастични ползи за здравето, които овесените ядки носят, те са много калорични. И като към тях добавите кисело или прясно мляко, семена, ядки, сушени или пресни плодове, мед или кленов сироп – това превръща тази иначе полезна закуска в една истинска калорийна бомба. 

Ако взимате предвид всичко това и ограничите приема на калории чрез останалите хранения за деня, всичко ще бъде наред. Но в много случаи хората не си дават реална сметка колко много излишни калории всъщност приемат, без да се чувстват преяли и без да са консумирали всеизвестните на всички вредни храни, пише az-jenata.bg.

Прекалено обилната консумация на овесени ядки с добавени към тях други храни крие сериозен риск от покачване на теглото, поставяйки ви в калориен излишък. Прекаленото количество овесени ядки, особено на ежедневна база, може да причини подуване, газове, тежест, затруднено храносмилане, дразнене в областта на стомаха и червата. 

В едва 100 грама овесени ядки се съдържат над 300 калории. 

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Pixabay