Тейлър Суифт купува въглеродни компенсации, за да пътува с частния си самолет

Певицата се завръща скоро на сцената

14.04.2024 | 17:30 Редактор: Деси Николова
Тейлър Суифт купува въглеродни компенсации, за да пътува с частния си самолет

Тейлър Суифт ще се върне отново на сцената следващия месец за европейската част на изключително успешното си турне, носещо името Eras. В тази връзка тя отново ще пропътува хиляди километри с частния си самолет, преминавайки през Париж, Стокхолм и Лисабон, пише Bloomberg.

Тъй като тези пътувания са вредни за околната среда на фона на задълбочаващото се изменение на климата, милиардерката прави същото като други популярни богати лица като Джеф Безос и Бил Гейтс – купува си въглеродни компенсации.

Твърди се, че певицата е закупила над два пъти повече кредити, необходими за компенсиране на всички пътувания преди началото на турнето ѝ през март 2023 г. На теория това означава, че използването на частните самолети на попзвездата е повече от въглеродно неутрално - то е въглеродно отрицателно, което е от полза за околната среда.

Ясното отчитане на тази практика обаче се усложнява от реалността на пазара на въглеродни емисии - противоречив инструмент в борбата с изменението на климата. Привържениците му твърдят, че той е необходим, за да се насърчат хората и компаниите да компенсират неизбежния си отпечатък върху природата. Други твърдят, че пазарът не е достатъчно прозрачен и има големи различия в качеството на кредитите.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС