От радиото разбирахме за война, за мир, за любов: Радиолюбители се събраха в Бургас

На изложението беше представена и свързочна техника, радиостанции, използвани за шпионаж

14.04.2024 | 14:15 Редактор: Елеонора Танева

В Дома на българската армия в Бургас са изложени ретро радио---апарати, както и и свързочна техника, произвеждани в България преди 1955-та година. Част от тях са използвани в българската армия.

"Бях го купил от вехтошар и го възстанових. Самото радио  е руско, съветско "Урал". Тази плоча е някъде от 1935-36 година. И въпреки всичко това  е музика, която вече е забравена", сподели радиолюбителят от Бургас Александър Шахарски.

На изложението беше представена и  свързочна техника, както и радиостанции, използвани за шпионаж,  от американците в Корея и Виетнам.

"Радиостанция, която е американско производство за ЦРУ. Произведена  е някъде 1948-1952 година. Това  е първият модел и дори самите американци нямат много информация за нея. Използвана е на Балканския полуостров, Албания и Казахстан", каза друг радиолюбинел - Петко Мъжлеков.

Важна част от изложбата са и  радиоапаратите "ТУЛАН". Те са първите, произвеждани в България, а иновацията тръгва от Бургас.

"Едно радио е съобщавало  и за война, за мир, за любов, за празници. Тогава нямаше интернет! То е правено с любов, излъчва някаква любов, особено за "ТУЛАН", заяви радиолюбителят от Велико Търново Богомил Йочев.

В изложението  участваха радиолюбители от цялата страна. За участие са поканени и най-младите  възпитаници на технически гимназии.

Вижте повече в репортажа.