Франция въвежда екологична оценка на дрехите

Много организации призовават да се въведе регулация в сектора

03.04.2024 | 12:30 Редактор: Беатрис Младжова
Франция въвежда екологична оценка на дрехите

Френското правителство планира въвеждането на екологична оценка на облеклата, като предстои в сряда правителството да уточни метода на изчисление и графика за въвеждането на този екоетикет, който трябва да се появи по рафтовете на френските магазини през първото тримесечие на 2025 г., съобщава френското издание "Фигаро". Етикетът ще се поставя на дрехите на марки, пожелали доброволно да се включат.

Сред редица отлагания системата за оценка, предназначена да повиши осведомеността за екологичното въздействие на покупките на облекла, ще бъде достъпна тази седмица с представянето на симулатор за изчисления.

На френския пазар през 2022 г. са пуснати 3,3 млрд. артикула дрехи, обувки и домашен текстил, докато през 2021 г. броят им е бил 2,8 млрд. Професионалисти, неправителствени организации и гражданското общество призовават да се въведе регулация в сектора.

Тази "планетарна оценка на дрехите" ще се материализира под формата на дисплей с точки, които ще се присъждат въз основа на различни критерии: консумация на вода за производството, издръжливост на текстила, използване на пестициди и химикали по време на производството, отделяне на микропластмаса и въздействие на бързата мода (обем и ротация на колекциите).

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pixabay