Практични съвети за поддръжка на хладилника

05.04.2024 | 09:00 Редактор: Тодор Петров
Практични съвети за поддръжка на хладилника

Хладилникът е сърцето на всяка кухня. За запазването на доброто състояние на уреда, както и годността на съхраняваните хранителни продукти, се изисква правилната регулярна поддръжка. Освен това с полагането на необходимите грижи може да се намали енергийното потребление и да се удължи животът му.

Как да поддържате хладилника си

Поддръжката на хладилника всъщност може да се окаже по-лесна, отколкото предполагате. Достатъчно е да следвате няколко основни стъпки за постигането на добри резултати:

  • Почиствайте редовно – за да се запази качеството на хранителните продукти, които съхранявате в хладилника, поддържайте добрата хигиена в него. Кърпа и вода са напълно достатъчни за целта, като не се нуждаете от по-специфични препарати. Също така не забравяйте да изхвърляте редовно стари, развалени храни или такива с изтекъл срок на годност.
  • Размразявайте периодично – макар много от по-новите модели хладилници да предлагат различни No Frost системи, понякога е възможно в хладилника да се образува лед. Натрупването му намалява ефективността при охлаждане, с което пък се увеличава енергийната консумация. Затова се препоръчва периодичното размразяване на хладилника, за да не се претоварва работата на мотора.
  • Поддържайте препоръчителната температура – всеки уред има препоръчителна температура на работа. Обикновено за повечето хладилници това е между 2 и 4 градуса, а за фризера – около -18 градуса. Точната температура има ключово значение при съхранението на продуктите и запазването на качеството им. Освен това оказва влияние и върху консумацията на енергия. Препоръчителната температура се упоменава от производителя в потребителското ръководство.
  • Грижете се за вратите и уплътненията – винаги се уверявайте, че уплътненията са добре почистени, а вратите са затворени плътно. В противен случай рискувате загуба на студен въздух, което пък води до намалена функционалност на уреда, енергийна неефективност и риск за качеството на продуктите.
  • Позиционирайте на подходящо място – не подценявайте и мястото, на което ще поставите вашия хладилник. Едно от нещата, които трябва да подсигурите, е възможността за безпроблемна вентилация. Освен това уредът не трябва да бъде изложен на пряка слънчева светлина или да е в близост до някакъв източник на топлина (готварска печка, парно и т.н.).
  • Избягвайте да претоварвате с продукти – не е препоръчително хладилникът да се препълва с прекалено много продукти, тъй като това може да доведе до затруднена циркулацията на студения въздух. С това се намалява качеството на самото охлаждане, което пък от своя страна може да се отрази на съхраняваните храни и напитки.

Защо е важна добрата поддръжка на хладилника

Приложението на горните съвети може да окаже положително влияние в следните аспекти:

  1. Правилно съхранение на храната и запазване на качеството ѝ – хранителните продукти могат да запазят своята свежест и годност максимално дълго, ако полагате необходимите профилактични грижи за своя хладилник.
  2. По-ниска консумация на енергия – с периодична поддръжка и правилната употреба на уреда ще осигурите по-ниско потребление на енергия.
  3. Предпазване от повреди – грижите за вашия хладилник ще ви се отплатят във времето. Така може да избегнете различни повреди като нежелано размразяване, течове, неправилно съхранение на храната или повреди по отделните компоненти на уреда.
  4. Дългосрочна употреба – комплексната грижа, която полагате за хладилника си, ще удължи живота му, ще осигури качествено съхранение на хранителните продукти, ще поддържа ниски нива на енергийна консумация и висока степен на функционалност.

Снимка: Pixabay