Кои билки са идеални за пролетен детокс?

С настъпването на пролетта идва време за промяна на режима

25.03.2024 | 21:40 Редактор: Беатрис Младжова
Кои билки са идеални за пролетен детокс?

С появата на все повече топли дни, всеки от нас тайно се надява, че зимата е зад гърба ни. Очакваме с нетърпение пролетта, с нейните красиви цветове, готови да направим промяна в режима си и да изглеждаме по-добре. Може би това е и най-подходящото време за детокс.

Ако сте привърженик на естествените методи, в следващите редове ви предлагаме няколко билки, които могат да помогнат.

Корен от глухарче

Подобно на копривата, тази билка е пълна с хранителни вещества и е естествен диуретик, който може да помогне за намаляване на подуването и задържането на вода. Коренът от глухарче също е чудесен за подпомагане на храносмилателната ви система, особено след дългите зимни месеци. 

Бял трън

Този популярен естествен лек за махмурлук е билка, която е добре известна с това, че поддържа черния дроб и спомага за поддържането на телата ни свободни от токсини. Ако търсите начин да прочистите ефективно организма си, за да е готов за пролетта, чаят от бял трън е отличен избор. Освен че защитава черния дроб, белият трън помага за баланса на кръвната захар и предпазва от възпаление. Активната съставка в белия трън, силимарин, също насърчава растежа на костите, поддържайки ги здрави. 

Коприва

Пълна с хранителни вещества, непретенциозната коприва е изненадващо полезен растителен съюзник за пролетните месеци. Копривата не само е с високо съдържание на витамини и минерали, които подхранват тялото ви, но също така и помагат за намаляване на възпалението и поддържането на костите и ставите ви здрави.

Джинджифил и куркума 

Куркумата е мощен храносмилателен помощник и стимулант на черния дроб, което я прави отличен детоксикатор.

"Джинджифилът насърчава изпотяването и действа като горчив тоник, като по този начин подпомага бавното храносмилане, подобрява потока на жлъчката и насърчава правилното храносмилане на мазнините. Когато се комбинират заедно, от тези две билки става успокояващ, но мощен чай. Куркумата е и основната противовъзпалителна билка в аюрведичната медицина, което я прави полезна за хора, страдащи от възпалителни състояния като артрит. Нарастват доказателствата, които показват, че куркуминът е ефективен лек при рак и болестта на Алцхаймер", посочва Natural Health.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay