Грим за начинаещи - съвети стъпка по стъпка

13.03.2024 | 17:23 Редактор: Искра Ангелова
Грим за начинаещи - съвети стъпка по стъпка

Искаме да създадем грим визия с цялостен и завършен вид? Гримът е изкуство и изисква обучение и умения, последователност и прецизност. Правилното нанасяне може да ни изстреля в небесата като ни накара да се чувстваме красиви и секси. Лесно можем да научим правилната последователност на техниките.

Така ще спрем да допускаме едни и същи грешки. Тук ще разгледаме някои малки трикове в създаването и фиксирането на безупречен грим за начинаещи. Лицето трябва да е чисто, тонизирано и хидратирано. Овлажняващ лосион или крем са достатъчни преди нанасяне на основата.

Последователни стъпки при създаване на грим за начинаещи

Основа за грим. С нея изравняваме текстурата на лицето, запълваме фините линии и разширените пори. Матираме местата с по-мазна и лъщяща кожа. Може да се нанесе с потупващи движения само на челото, около носа и над брадичката, не непременно навсякъде. Инструментът, с който да нанесем, е предварително намокрена и изцедена гъбка.

Фон дьо тен. Изравнява и прави еднакъв тона на лицето, скривайки петънца, пъпчици и фини линии. Предлага се течен, като стик или компактен. Пробата за индивидуалния си цвят правим с тестер в зоната между челюстта и врата. Нанасяме с блендер или пръсти, с леки потупвания. Много блогъри демонстрират безупречни лица, използвайки фон дьо тен на Fenty Beauty. Пълна гама с всякакви изкушения от декоративния грим – за начинаещи и професионалисти – е налична сред асортимента на най-богатия сайт за парфюмерия и козметика у нас - MAKEUP.   

Коректор. Прикрива петна и зачервявания, тъмни кръгове под очите и червени капиляри. Среща се в жълто, лилаво, зелено и оранжево. Жълтият и оранжевият цвят прикриват тъмни кръгове под очите. Зеленият завоалира зачервявания, акне и пъпки. Лилавият изсветлява матовата кожа. По-светлият коректор озарява и добавя яркост. Консистенцията на коректора трябва да е същата като на фон дьо тена. Рисунъкът с коректора се прави на триъгълник с връх надолу. После се потупва с гъба или четка.

Как да съчетаем блясък с матиране и озаряване в грима

Хайлайтър. Създава вид на озарена отвътре и блестяща кожа. Кремообразен, на прах или течен - всякак стои красиво. За най-добри резултати хайлайтърът се нанася върху горната част на скулите (не в центъра им, където стои ружът!), под веждите, малко над върха на носа, над центъра на горната устна и в центъра на брадичката. Този продукт перфектно допълва всеки лесен грим за начинаещи, но е любимец и на професионалистите.

Пудра. Прикрива деликатно петната и зачервяванията. Фиксира фон дьо тена и коректора. Запечатва грима и матира местата с мазна лъщяща кожа. Компактната пудра е идеална при създаване на грим за начинаещи. Широка четка с мек косъм ще свърши работа. Пудрата се нанася върху цялото лице и врата. 

Руж. Придава младежка руменина и здравословен вид на кожата. Нанася се с четка. Цветове като кайсия, розово или сочна ягода ще озарят лицето. За "целуната от слънцето кожа" използваме на скулите теракотените пудри и бронзовите ружове.

Вежди. Дори естествените, леко рошави и плътни косъмчета трябва да се дефинират. Моливът за вежди придава форма, контур и обем. Запълва с щрихи (косъм по косъм) вътрешността. Веждите се фиксират с гел и се сресват със спираловидна четка. 

Сенки за очи. При създаване на грим за начинаещи забравяме за най-ярките цветни или блестящи перлени нюанси. Първо се научаваме как да смесваме хармонично цветовете. Нюд сенките с пясъчни или бисквитени нюанси създават шик визия с ефекта "без грим". Очите изглеждат нежни и деликатни.

Молив за очи. Моливът също е аксесоар от декоративния грим за начинаещи. Очертава с малки и къси щрихи. Линията се нанася близо до миглите. Може да се прилага и във водната линия. Опушеното око изисква по-светла линия в началото на клепача и по-плътна и удебелена в края. Смесването е с мека четка. Очната линия също се прави с леки щрихи, които после свързваме.

Спирала. Отваря визуално очите. Прави погледа по-съблазнителен и женствен. Нанасяме спиралата от корените към връхчетата на миглите. Всяко изтегляне правим няколко милиметра встрани от предходното. Сресванията разделят косъмчетата едно по едно. При случайно размазване на спиралата по клепачите, не бързайте да изтривате веднага. Оставете няколко секунди да изсъхне и внимателно почистете със суха четчица. 

Молив и червило за устни. Съблазнителните устни трябва да са очертани добре и сочно оцветени. С молив за устни можем да очертаем контура. Подсилваме средата и ъгълчетата. Нанасяме червило от средата към краищата. За секси устни капваме прозрачен балсам или гланц в средата.

Застраховайте се срещу размазване със спрей за фиксиране на грима, който предотвратява избледняването на фон дьо тена и пудрата. Той ще помогне да избегнете и нежелания блясък. Напръскайте от 15-20 см от лицето и изчакайте да изсъхне.