Връзката между човека и реката е във фокуса на Часа на Земята на 23 март

Сред най-силно засегнатите са рибарите

12.03.2024 | 08:50 Редактор: Беатрис Младжова
Връзката между човека и реката е във фокуса на Часа на Земята на 23 март

По-малко от две седмици остават до Часа на Земята – най-мащабната природозащитна инициатива. Точно в 20:30 на 23 март милиони хора по света ще загасят осветлението в домовете си в знак на съпричастност с планетата.

В рамките на своята кампания "Подари природа. За нашето бъдеще" WWF поставя на преден план връзката между човека и околната среда. За съжаление, тя все повече избледнява с времето, а основните потърпевши сме ние хората, които разчитаме на природните ресурси.

Сред най-силно засегнатите безспорно са рибарите.

През последните 150 години 80% от заливните площи и влажните зони по поречието на река Дунав са изчезнали. Увреждането и преграждането на най-дългата река в Европейския съюз води до тежки последици за рибарските общности по течението ѝ.

Часът на Земята постигна поредица от символични победи в името на природата. Движението помогна за създаването на 3.5 млн. ха защитена морска зона в Аржентина. Вдъхнови засаждането на 500 000 дървета върху ерозирала заради обезлесяване земя в Уганда.

След подписка, подкрепена от 250 000 граждани, руската Дума одобри поправка в Закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи.

Френска Полинезия извоюва протекция за 5 млн. кв. км. от своите морета в защита на океанските екосистеми. Тайланд и Тайван въведоха образователни програми за опазване на околната среда в училище, а в САЩ момичета от скаутското движение инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки.

Инициативата стои още и зад засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан; предоставянето на печки, ползващи енергия от възобновяеми източници, на семейства в Непал и Мадагаскар; осветяването на домове със слънчева енергия в Индия и Филипините.

Снимка: Pixabay