Любимото сирене на французите е заплашено от изчезване?

В основата на проблема стои бактерията Penicillium camemberti

09.03.2024 | 11:03 Редактор: Вяра Димова
Любимото сирене на французите е заплашено от изчезване?

Заедно с Лувъра, висшата мода и Айфеловата кула, сиренето "Камембер" е национална гордост за Франция, обичано от целия свят – и също толкова екзистенциално важно за страната, колкото е екзистенциализмът, пише CCN. Произвеждано в различни форми в Нормандия поне от 18 век насам, това кремообразно, остро и пикантно на вкус сирене днес се смята за най-любимо във Франция.

Затова и скорошните твърдения за риска от изчезването му заради криза с бактерия, чрез която се произвежда, предизвикват паника сред почитателите на историческото сирене. Учените, изглежда, са предупредили, че проблемите с индустриалното производство на френския "Камембер" могат да имат дългосрочни последици за бъдещето му, пише CNN.

Темата е повдигната през януари, когато изследване на учени от университета Париж – Сакле установяват, че основната бактерия, използвана за създаването на камембера и други сирена намалява все повече заради методите за индустриално производство на популярното сирене, използвани, за да се удовлетвори търсенето му на пазара.

И ако това може да се окаже проблем за редица млечни продукти, някои приеха това като знак, че сиренето "Камембер" се е запътило към изчезването си.

"Сините сирена може да са заплашени, но ситуацията за "Камембер" е много по-лоша и то може да изчезне", се посочва в доклад на Националния център за научни изследвания.

В основата на проблема е Penicillium camemberti – бактерия, използвана при правенето на сирена, която придава на сиренето бялата му коричка и спомага едновременно за богатия му маслен вкус и специфичния аромат. Според учените от Париж – Сакле тази бактерия среща затруднения във възпроизводството си, предизвикани основно от натиска на индустриалното производство – заради липсата на генетично разнообразие в начина, по който се култивира гъбата, тя започва да се изхабява.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: pixabay