Бизнесът се обедини в името на музея "Неолитни жилища", старозагорци се радват на новия му облик

Доскоро експозицията е имала проблеми с осветлението

02.03.2024 | 15:10 Редактор: Деси Николова

Да се докоснеш до живота и бита на предците си - всичко това е възможно в музея "Неолитни жилища" в Стара Загора. Благодарение на дарители експозицията е с ново осветление, което я прави достъпна за всички посетители.

Музеят пренася посетителите повече от 8 000 години назад във времето. Първите обитатели, чиито живот е припомнен се заселват през новокаменната епоха. В "Неолитни жилища" са най-добре запазените останки на постройка в Европа от началото на VI хил. пр. Хр. 

Доскоро обаче всичко това не е можело да се види добре, тъй като осветлението в сградата не е позволявало. Бизнесът в града се е обединил и експозицията е с изцяло нов облик. 

"Това са безценни експонати, с които разполага музей "Неолитни жилища" и те заслужават да бъдат представени по този прекрасен начин на всички туристи и хора, които искат да се насладят на това богатство", заяви Антон Тонев - президент на Ротари клуб Стара Загора - "Берое".

В музея са запазени и култовите алтари - керамични колони, които в горния си край са разклонени като рогата на бик, там обитателите на къщата са извършвали своите обреди. Изложени са керамични съдове и фигури, накити и оръдия на труда. 

С дарението е закупен и интерактивен дисплей, който да поднася информацията по-още по-достъпен начин. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.