Изпращаме изследователски екип да наблюдава слънчевите затъмнения тази година

Той трябва да извърши 6 експеримента

15.02.2024 | 14:35 Редактор: Деси Николова

Две слънчеви затъмнения ще има през тази година. На 8 април ще е пълното, а пръстеновидното - на 2 октомври. И двете, за съжаление, ще са далеч от страната ни и няма да могат да се наблюдават. Наши учени обаче ще изследват процесите на терен.

Пълното слънчево затъмнение ще започне в екваторията на Тихия океан и ще премине по различен и по-гъсто населен маршрут. През Южно Мексико, Тексас и Оклахома, прекосявайки Средния Запад, Средния Атлантик и Нова Англия, преди да излезе над Източна Канада в Атлантическия океан. 

Пиковият спектакъл по трасето над Северна Америка ще продължи до 4 минути и 28 секунди. По невероятен късмет Луната ще се приближи най-близо до Земята и така естественият ни спътник ще бъде само на 360 000 км. 

Българският изследователски екип, който ще проучва процесите, заминава със сериозна научна програма.

"Това за нас ще бъде 14-ото затъмнение, което се надявам успешно да наблюдаваме. Имаме комплекс от 6 експеримента. Нашата база ще бъде недалеч от Сан Антонио в Тексас, оттам ще отидем в ивицата на пълната фаза край градчето Кервил. Там ще установим една база, за да може да разположим нашите уреди и на обяд на 8 април да наблюдаваме затъмнението", каза директорът на НАОП "Юрий Гагарин" доц. д-р Алексей Стоев.

По време на затъмнението НАСА ще изстреля от Вирджиния малки ракети в горните слоеве на атмосферата. Те ще са оборудвани с научни инструменти, за да проследят сянката на пълното затъмнение. Сателити и екипажът на Международната космическа станция ще се опитат да заснемат затъмнението и от космоса. А нашите представители ще го предават за България. 

"Миналото затъмнение в САЩ 2017 г. беше посетено от 3,5 млн. души да го видят. Надявам се да споделим със зрителите на телевизията това невероятно събитие, което рядко се случва на нашата територия", заяви доц. Стоев.

Ще има и две лунни затъмнения през годината - от полусянката на Земята на 25 март и частично с малка фаза на 18 септември, което ще може да се наблюдава от страната ни. Следващото пълно слънчево затъмнение ще е чак през 2026 г. и ще обхване северните покрайнини на Гренландия, Исландия и Испания.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС