Крал Чарлз III може да абдикира от трона?

За Уиндзор абдикацията винаги е била мръсна дума

09.01.2024 | 10:58 Редактор: Тодор Петров
Крал Чарлз III може да абдикира от трона?

Кралицата на Дания Маргрете II абдикира след 52 години на трона. Тя обяви решението си преди тази Нова година в официално телевизионно обръщение към нацията. Експертът Ричард Идън е уверен, че британският монарх Чарлз III вече може да последва нейния пример.

"Според мен няма причина кралят да гледа на абдикацията като на бедствие", каза ораторът, добавяйки, че "Негово Величество също може да последва примера на кралица Маргрете, която е само осем години по-възрастна от него".

"В една сигурна монархия принципът на наследствеността няма да бъде подкопан, ако кралят прехвърли властта на своя наследник, преди той да стане твърде слаб, за да изпълнява ефективно задълженията си", подчерта Идън.

За Уиндзор обаче абдикацията винаги е била мръсна дума. Кралица Елизабет, която управлява до смъртта си на 96-годишна възраст, никога не е обмисляла да предаде властта на принц Чарлз, независимо какво вярват създателите на сериала на Netflix "Короната", пише Идън.

"Принц Уилям не бърза да стане крал: той обича да прекарва възможно най-много време с Кейт и техните малки деца. И кралят лесно свикна с новата си роля с подкрепата на кралица Камила, която през юли навършва 77 години. Датската кралица Маргрете взе решението си след тежка операция на гърба и ако Чарлз III прецени, че бремето на държавния глава в бъдеще е твърде тежко, той трябва да последва нейния пример", обяснява експертът.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: БГНЕС