Доверяваме се, извиняваме се... достатъчно ли е, за да имаме здрава връзка?

Любовта не е даденост и трябва да се поддържа

07.01.2024 | 17:55 Редактор: Вяра Димова
Доверяваме се, извиняваме се... достатъчно ли е, за да имаме здрава връзка?

Любовта е важна за основата на една връзка, но тя далеч не е достатъчна. За да създадете връзка е важно да сте влюбени и да се обичате, но ако разчитате само на това, връзката ви рискува да бъде обречена на провал в даден момент. 

За да е щастлива и най-вече здрава една връзка тя се нуждае от още 5 фундамента, върху които да стъпи освен върху любовта. Кои са 5-те фактора, определящи здравата връзка?

Доверието 

Какво е една връзка, ако партньорите в нея си нямат доверие? Липсата на доверие може да превърне отношенията в истинско мъчение, постоянно подозрение, ревност, които да разядат любовта и да подкопаят основите на връзката, превръщайки я в нездрава и токсична. За да бъде връзката здрава, тя се нуждае от безусловно доверие, което да цари между партньорите. 

Извиненията 

Да се извинявате, когато е необходимо, е важен фактор за здравата връзка. Когато има проблем, той трябва да бъде разрешен и ако единият от партньорите е сгрешил, то задължително извинението трябва да присъства.

Общуването 

Друг незаменимо важен фактор за здравата връзка е комуникацията. Качественото, открито и искрено общуване е важен фундамент, даващ сила и здравина на отношенията. Когато в една връзка липсва нормална и открита комуникация, доверието и любовта страдат.

Подхранването на любовта

Любовта не е даденост, която ще остане завинаги просто така от само себе си. Тя има нужда от постоянно подхранване и грижа, за да вирее и да процъфтява.

Акцентът върху доброто 

Накрая, но определено не на последно място, идва вглеждането в доброто у партньора ви. Много хора правят грешката да се фокусират върху това, което не им харесва, върху отрицателните черти, реакциите на половинката, които не одобряват.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay