Българи навсякъде: Училище в Чикаго пази и предава родните традиции и обичаи

Всяка година децата от училище "Света София" учат по едно българско хоро

07.01.2024 | 13:58 Редактор: Вяра Димова

Българско училище в Чикаго се опитва да съхрани националните традиции. Учителите помагат на децата да говорят и пишат правилно на български език, както и да опознаят по-добре културата и обичаите на родината си. В училище "Света София" в Чикаго има 163 ученици и 14 учители

"Основното, което се опитваме, е на тези ученици, които са родени в Америка и първият им език е английският, да им покажем тази българска принадлежност, да им покажем красотата на България, културата на България", обясни учителят.

Учебните занятия са само в събота от 9 до 12:30 ч. Малкото време за български език провокира у децата голям интерес.

"Всички са много отворени да заучават български стихотворения, също така правим сценки, поставяме български пиеси. Последната пиеса, която поставихме, беше за 24 май", разказаха учителите.

В училището има и традиция  - всяка година децата учат по едно българско хоро. По думите на учителката децата говорят с голяма любов за България.

"Лятото, когато се върнат от баба и дядо, ги питаме как беше, а те отговарят, че не искат да се прибират тук", сподели тя.

Добрите резултати от изпитите са индикатор за голямата амбиция на учениците да научат повече за българската култура и традиции.

Вижте повече в репортажа.