fallback

Лесна рецепта за пуйка с бадеми за новогодишната трапеза

Време е да разнообразим менюто си

29.12.2023 | 13:18 Автор: Толя Стоянова

След дългите коледни пости, Нова година се слави като празника на месото. Ако по Коледа сте наблегнали на тестени ястия и сладки, сега е времето да се завърнете към основните храни, богати на протеини. Тъй като през цялата година ядем пилешко и свинско, на 31 декември е добре да разнообразим менюто си, добавяйки към него и крехко пуешко месо. За да бъде ястието по-празнично, ще добавим към него и бадеми. 

Необходими продукти:

  • 1 пуйка (около 3 кг)
  • 400 г кайма
  • 300 г бадеми
  • 1 стрък праз
  • 1 голям портокал
  • 3 варени картофа
  • 2-3 скилидки чесън
  • масло
  • олио
  • 2-3 стръка розмарин
  • кимион
  • звездовиден анасон
  • канела
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Нарежете фино праза, а скилидките чесън ги нарежете наполовина. Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете последователно праза, чесъна и каймата, докато стане на трохи. Картофите и обеления портокал нарежете на кубчета и заедно с целите бадеми добавете към каймата. Овкусете с подправките на вкус и разбъркайте. Напълнете с тази плънка вътрешността на пуйката и затворете отвора с парче от портокала.

Направете прорези на различни места по птицата и пъхнете под кожата по малко масло. Намажете от всички страни с олио, след което поръсете с двата вида пипер, малко канела и сол. С намазнени ръце втрийте подправките в кожата. Сложете пуйката в намазнена тава, покрийте с алуминиево фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 3-4 часа. След това махнете фолиото и допечете до зачервяване. 

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback