Коледен дух завладя Европа - къде са най-впечатляващите базари?

Всеки от тях привлича посетителите с уникални артикули, вкусна храна и забавления

11.12.2023 | 19:45 Редактор: Вяра Димова

Броени дни остават до Рождество Христово и коледният дух се усеща навсякъде в Европа. Зад празничното настроение обаче се крият добра организация и инвестиция от страна на градските власти. Това пък се отплаща с туристи от цял свят и милиони детски усмивки.

Във Виена традиционно отварят врати не един, а няколко коледни базара - известни като едни от най-добрите в цяла Европа. Всеки от тях предлага собствена чаша за спомен, която можете да си купите, разбира се, да пиете горещ шоколад или глювайн. Ако посетите всички коледни базари, ще се сдобиете с комплект от над 10 традиционни бокала. 

В Страсбург се провежда най-старият във Франция и един от най-старите в Европа коледни базари. Фасадите и улиците са красиво украсени, витрините на магазините блестят, миризмите на канела и подправки се носят във въздуха, навявайки спомени от детството, а от църквите звучат коледни песни. През целия декември Страсбург е един от най-осветените градове в Европа, а всяка година трийсетметрова коледна елха украсява центъра на града с цветни орнаменти и блестящи лампички. 

За разлика от пренаселените коледни базари в Австрия и Германия, унгарската столица предлага по-спокойна и интимна атмосфера. За нея допринасят и уникалната архитектура на града, вкусната кухня и богата културна програма. 

На коледния базар "West Side" в румънската столица Букурещ може да се качите на виенско колело, откъдето можете да се любувате на целия парк отвисоко. А гледката си струва - гигантско дърво, въртележка, работилници за деца и възрастни, ледена пързалка и много коледни светлини, които радват посетителите и носят коледно настроение.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС