Три рецепти за полезна за здравето вечеря

Пикантна супа с пиле, пълнени тиквички с киноа и пуешка наденица, паста с пиле, пармезан и лимон

05.12.2023 | 23:00 Редактор: Тодор Петров
Три рецепти за полезна за здравето вечеря

Склонни сме да прегрешаваме с вредна храна именно вечер. Ето защо, преди да посегнете към шкафа със "забранените храни", направете си план и си пригответе нещо вкусно и питателно.

Пикантна супа с пиле, гъби и кокосово мляко 

За да я приготвите, ще са ви необходими:

2 с. л. зехтин 
1 ч. ч. нарязани гъби 
½ ч. ч. нарязана червена чушка 
4 ч. л. смлян обелен пресен джинджифил 
4 скилидки чесън
стрък лимонена трева, разполовен по дължина 
2 ч. л. лют пипер 
3 чаши пилешки бульон (готвен или от кубче) 
1 ¼ ч. ч. кокосово мляко 
1 с. л. захар 
250 г варени пилешки гърди (ситно нарязани)
шепа нарязан зелен лук 
3 ч. л. пресен кориандър 
2 с. л. пресен сок от лайм

Загрейте котлона на среден огън. Добавете мазнината в тиган и разнесете с помощта на дървена шпатула. Добавете гъбите, черния пипер, джинджифила, чесъна и лимонената трева. Гответе 3 минути, като разбърквате от време на време. Добавете и лютия пипер и гответе още 1 минута. Добавете пилешкия бульон, кокосовото мляко и захарта. Оставете да къкри. Намалете огъня и оставете да къкри още 10 минути. Добавете пилето в тигана, гответе 1 минута или докато се загрее добре. Изхвърлете лимонената трева. Поръсете отгоре със ситно нарязан лук, кориандър и сок от лайм.

Пълнени тиквички с киноа и пуешка наденица 

Необходими продукти:

1 с. л. зехтин екстра върджин 
3 парчета пуешка наденица 
1 малка глава лук
½ чаша киноа 
1 ч. ч. вода 
1 ч. ч. чери домати 
1 с. л. нарязана прясна майорана (или 1 ч. л. изсушена) 
4 средно големи тиквички 
¼ ч. л. прясно смлян пипер 
⅓ чаша ситно настърган пармезан
щипка сол 

Загрейте олио в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете наденицата (нарязана на малки парчета) и лука и гответе, докато месото се приготви. Добавете киноата и вода и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри. Покрийте и гответе, като разбърквате веднъж или два пъти, докато водата се абсорбира и киноата омекне (около 15-20 минути). Свалете от котлона и добавете ситно нарязаните домати и майорана. През това време нарежете тиквичките на две по дължина, така че всяка половина да е равна и изгребете вътрешността, пише az-jenata.bg

Поставете тиквичките в подходящ за микровълнова фурна съд и поръсете с черен пипер и сол. Покрийте и загрейте в микровълнова на висока степен, докато омекнат (около 3-4 минути). Загрейте фурната предварително. Прехвърлете тиквичките в подходящ за печене съд. Напълнете със сместа от киноа и поръсете със сиренето. Печете на горния реотан, докато сиренето се разтопи (около 2 минути).

Паста с пиле, пармезан и лимон 

Ще ви трябват:

250 г безглутенова паста (може и пълнозърнеста)
2 с. л. зехтин екстра върджин 
1 кг пилешки гърди (или бутчета без кост и кожа)
 ½ ч. л. сол 
¼ ч. л. смлян пипер 
4 скилидки чесън
½ чаша сухо бяло вино 
сок и кора от 1 лимон 
10 ч. ч. нарязан пресен спанак 
4 с. л. настърган пармезан

Сварете пастата според указанията на опаковката. Отцедете я и оставете настрана. Междувременно загрейте олио в голям тиган на средно висока температура. Добавете пилето, солта и черния пипер. Гответе, като разбърквате от време на време, докато месото стане готово (около 5-7 минути). Добавете чесъна и гответе, като разбърквате от време на време. Добавете виното, лимоновия сок и кората от лимон. Оставете да къкри. Малко по-късно свалете от огъня. Добавете спанака и сварената паста. Покрийте и оставете да престои, докато спанакът омекне леко. Разпределете количеството между 4 чинии и поръсете всяка порция с 1 супена лъжица пармезан.

Снимка: Pixabay
 


1
2 rate up comment rate down comment 0
Полезна????
преди 2 месеца
Вие нормални ли сте няма вече полезна храна по магазините всичко е внос Украйна и Полша възможно най-големия *** с ГМО И РАДИАЦИЯ И ЛАБОРАТОРИИТЕ СА ГО ДОКАЗАЛИ НО НЯМА КОЙ ДА РАЗПРОСТРАНИ НА ОВЧИЯ НАРОД,КАКВО ЯДЕ,ЗАЩОТО ЖИВЕЕМ В ЕС ФАШИСТКА ГРУПИРОВКА!! Сигнализирай за неуместен коментар