Какво трябва да имаме на трапезата си на Архангеловден

Добре е в менюто ни са присъства курбан чорба от овнешко или шилешко месо

08.11.2023 | 16:59 Редактор: Вяра Димова
Какво трябва да имаме на трапезата си на Архангеловден

На 8 ноември Православната църква почита свети архангел Михаил – небесният пълководец. Празникът бива наричан още Архангеловден, а според народните вярвания, архангел Михаил слиза на земята и отвежда душите на мъртвите в царството небесно. Това е един от най-големите есенни празници, за който ще приготвим специална трапеза.

На празничната маса е хубаво да има курбан чорба от овнешко или шилешко месо, празнична пита, баница, фасул, жито, да се лее червено вино за здраве.

Ето няколко чудесни рецепти за Архангеловден, с които да се подготвите за празника:

Боб с бекон и лук в гювече

Накиснете боба за през нощта. След това го сварете, докато омекне. Изхвърлете водата и налейте нова. Кипнете отново. Отцедете водата и я запазете.

Поставете боба в гювече. Към него прибавете нарязаните бекон и лук. Отделно в тиган на средна температура смесете подправки, горчицата, доматеното пюре и захарта. Разбърквайте непрекъснато, докато се получи гладък сос. След като клокне свалете от огъня и залейте боба с него.

Долейте малко от водата на боба, колкото да покрие ястието до средата. Печете под похлупак на слаба фурна за около 3 часа.

Паприкаш с агнешко

Нарежете месото на късове и го запържете до златисто в добре сгорещено олио. След това го извадете от мазнината и в нея задушете лука, чесъна и морковите. Когато поомекнат може да прибавите част от нарязаните домати, подправките, бульона и да върнете месото.

Варете на умерен огън. Когато месото поомекне прибавете нарязаните чушки и останалите домати. По желание сгъстете с малко брашно. Догответе ястието в тенджера или запечете във фурна. Накрая поръсете с пресен магданоз.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay