Руски киносалони заобикалят правилата и прожектират "Барби"

Филмите, създадени в САЩ, съставляваха около 70% от филмовия пазар в Русия преди войната

07.10.2023 | 07:00 Редактор: Вяра Димова
Руски киносалони заобикалят правилата и прожектират

Докато хората в по-голямата част от света се стекоха в кината това лято, за да видят касовия хит на Грета Гъруиг - "Барби", зрителите в Русия останаха настрана. Поне официално, пише The New York Times.

Заедно с други студиа, Warner Bros., продуцентът на "Барби", спря премиерите на филми в Русия, след като Москва започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Това обаче не попречи на руските зрители да гледат западни филми. Миналата година кината в Русия открито прожектираха нелегални копия на "Батман" и "Мей червената панда".

Ситуацията с "Барби" не е по-различна. Киносалоните използват заобиколно решение, за да дадат на публиката достъп до западните филми, които иска да гледа. Руските кина в големи и малки градове предлагат на зрителите билети за късометражни и документални филми, но те идват с прожекции на "Барби", който технически се пуска в промеждутъка за трейлъри. Най-малко 15 кина в Москва открито предлагаха подобни прожекции на уебсайтовете си към сряда, а билетите струваха около 400-500 рубли, или 4 до 5 долара.

Прожекциите са само един пример за това как руснаците са принудени да импровизират след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна. В разгара на войната Западът наложи множество санкции на Русия и компаниите избягаха от този пазар. Кремъл също не насърчава тези прожекции, тъй като Москва се стреми да обрисува всеобхватна картина на екзистенциална битка със Запада.

Филмите, създадени в САЩ, съставляваха около 70% от руския филмов пазар преди войната, според държавни медии. Излизането им от кината предизвика криза сред руските киносалони, чиито приходи са спаднали с 44 на сто от 2021 г. до 2021 г., според Руската асоциация на собствениците на киносалони.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
Коментатор
преди 6 месеца
Руснаците даже и своите филми не харесват, ама иначе Америка била враг и им искала ресурсите. Те филм не им дават да гледат, онези фашаги се загрижили че щели да ги крадат. Сигнализирай за неуместен коментар