Милано е като магнит за милиардерите, но какви са недостатъците?

Богатите чужденци са привлечени от щедрите данъчни облекчения

05.10.2023 | 18:24 Редактор: Толя Стоянова
Милано е като магнит за милиардерите, но какви са недостатъците?

Докато богатите нови жители носят данъчни приходи и създават работни места в града, те допринасят и за по-високите разходи за живот, разширявайки разликата между града и останалата част на Италия.

Цените на жилищата в момента са над двойно по-високи спрямо всяко друго място в страната, а наемането на стая в Милано е тройно по-скъпо, отколкото в Рим.

Освен банкерите, преместили се заради Brexit, богатите чужденци са привлечени от щедрите данъчни облекчения. Кметът Джузепе Сала, един от архитектите зад луксозната промяна в Милано, казва, че мерките работят за привличане на нови жители, което е добре за икономиката на града, но има проблеми, които трябва да се решат.

"Понякога тези милиардери не живеят с идеята за общности. Те са щастливи. Живеят в много оживен град и в лесен град, защото не е твърде голям. Но бихме искали да получим нещо в замяна", коментира Сала.

Плоският данък върху доходите от чужбина действа като катализатор. Броят на хората в Милано, възползващи се от уникалното предимство, което може да намали данъците със стотици хиляди евро, расте стабилно и е нараснал повече от двойно през 2021 г. до общо над 1300 души. Групата от бенефициенти вероятно е продължила да расте с няколко стотин души годишно, посочва Марко Черато, данъчен адвокат и партньор във фирмата Maisto e Associati, който помага на клиенти да се преместят в Италия, пише Bloomberg.

Макар че числата са сравнително малки, те имат своето влияние в град с размера на Милано, който отчита ръст на населението със само 4% до около 1,4 млн. души през последните седем години. А всеки много богат човек води след себе си други.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС