Каква роля има пейсмейкърът?

Пейсмейкърите са създадени, за да подпомагат функцията на сърцето

01.10.2023 | 13:16 Редактор: Михаела Димитрова
Каква роля има пейсмейкърът?

Пейсмейкърите са малки устройства, създадени, за да подпомагат функцията на сърцето. Тези устройства могат да доловят електрическа активност във вътрешността на сърцето и да възстановят скоростта и AV последователността на сърдечното активиране. Изборът на оптимален модел на пейсиране при наличие на проводни нарушения се ръководи от подлежащата патология, въздействието на пейсиращата терапия върху тази патология и потенциално вредният ефект на избрания модел на пейсиране.

Стандартните пейсмейкъри имат три съставни части - генератор, проводници и сензори (електроди). Най-честите показания за постоянна пейсмейкърова терапия са високостепенният атрио-вентрикуларен блок и дисфункцията на синусовия възел.

Разбира се, съществуват и някои специфични видове пейсмейкъри, които подобряват синхронността на работа на двете сърдечни камери - сърдечната ресинхронизираща терапия. Както и такива устройства, които предпазват пациентите от настъпване на внезапна сърдечна смърт - ICD терапията. Независимо от вида на устройството, целта на терапията е подобряването на преживяемостта и качеството на живот, която е постигната в редица клинични проучвания.

Съществуват различни видове пейсмейкъри според структурата и функцията им. Най-често в клиничната практика се използват ендокардните пейсмейкъри, едно- или двукухинни устройства. Ендокардните пейсмейкъри, базирани на електроди, се състоят от пулсов генератор, който обикновено се имплантира в пекторалната област и трансвенозен/ни електрод/и, имплантирани в миокарда.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: