Защо приемането на хапче без вода може да е опасно?

Специалисти съветват да не дъвчем таблетките

09.09.2023 | 06:50 Редактор: Вяра Димова
Защо приемането на хапче без вода може да е опасно?

Приемът на лекарства се налага по различни причини. Една от най-разпространените им форми е хапчето. Преглъщането на таблетките става в присъствието на вода, като количеството ѝ варира според особеностите на медикамента. Някои хапчета е добре да се приемат с малко вода, други с повече, но при всички положения течността трябва да присъства.

Преглъщането на хапчета без вода е опасно и не е препоръчително да се случва. Вярно е, че невинаги имате вода в себе си, за да изпиете хапчето, което трябва да приемете, но е от огромно значение да се въздържате от преглъщане на медикаменти "на сухо". 

Още по-непрепоръчително е да ги дъвчете, за да ги преглътнете по-лесно без вода. Това може да причини сериозни увреждания на зъбите, венците, лигавиците в устната кухина. 

Защо поглъщането на хапче без вода може да е опасно?

Всяка таблетка съдържа активни и помощни вещества, като всяко от тях е предназначено за разтваряне в определен момент, навлизайки в храносмилателния тракт. В повечето случаи таблетките започват да се разтварят след досег с течност.  В устната кухина и хранопровода също се съдържат естествени телесни течности, които отключват разтварянето на таблетката. Именно това налага преглъщането на хапчето с вода, която да осигури бързото преминаване през хранопровода.

Ако преглътнете хапче без вода, съществува риск то да заседне в хранопровода и да започне да се разтваря там. Това може да причини увреждания и раздразнения на лигавицата на хранопровода, които могат да се окажат много опасни.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay